Njuuut

Det är många irriterande saker som de sociala medierna för med sig i sitt kölvatten. En förvisso harmlös men i mitt tycke väldigt irriterande företeelse är folks benägenhet att uppmana, ja ibland rent av beordra, sina bekanta att njuta. Ibland inte bara med ett, utan med flera på varandra följande u – njuuuuuuut – och inte sällan med en helt absurd mängd påföljande skiljetecken. Njuuuuuuut!!!!!!

Detta trots att de flesta människor är fullt kapabla att njuta på sitt eget initiativ. Jag skulle vilja påstå att ingen väntar på signal från en avlägset släkting eller gammal kurskamrat innan man låter njutandet börja.

Jag lägger upp en bild på Facebook, så får vi se om jag får tillåtelse av Eva-Britt att njuta av mitt vin i solnedgången.

Skulle man applicera det här beteendet utanför de sociala mediernas något rubbade universum, skulle man genast blir stämplad som en komplett och fullbordad idiot.

Du sitter på Halvars Glass, en klassisk kiosk på Norrköpings södra promenad, och mumsar på din strut med rom-russin, när Lollo i receptionen plötsligt kommer cyklande. I förbifarten vrålar hon: “Ser underbart ut! Njuuuuuuuuuuut!!!!” U:na rullar ekande mellan husen och klingar bort medan hon rundar kröken vid De Geergymnaset och försvinner ner för Gymnastikgatan.

Jaha. Här satt jag och tvingade i mig glassen under vånda, tills du informerade mig om att de här är ett sånt där tillfälle då man ska passa på att njuta. Tack! Vad skulle jag göra utan din input. Hmm…varför köpte jag rom-russin? Det är ju skitäckligt.

Det största problemet för mig med “njuuuut”-kulturen är inte bara att arrogansen stör mig – att någon så fullständigt nedvärderat min förmåga att själv avgöra vad som är ett lämpligt tillfälle för mig att njuta. Nej, ett annat stort problem är att jag har lite svårt för auktoritära beteenden. När någon beordrar mig att njuta, vaknar den gamla tonårspunkaren i mig och tänker: Så fan heller! Fuck you, I won’t do what you tell me! Sen är den njutningen förstörd.

Så snälla, det är inte din uppgift att ge folk tillåtelse att njuta. Ingen väntar på din signal. Ditt uttalande besitter en total avsaknad av informationsvärde.

Alltså, jag förstår att det är välment. Skriv gärna “Åh, ser underbart ut!” eller “Najs!” eller “Gud så härligt!” men allvarligt, skippa njuuut:et.