Man får ju inte ens skämta längre i det här jävla landet

“Man får ju inte ens skämta längre i det här jävla landet!” sa sexisten när “skämtet” föll platt vid fikabordet.

Det är klart att man får skämta.

Men!

Sexistiska skämt dras med samma problematik som rasistiska skämt. De kan vara acceptabla, ja till och med tjäna ett syfte, om de anspelar på det absurda i sexismen/rasismen. Om de belyser en absurditet i stereotypen.

Gjorde ditt skämt det?

Det finns komiker som “kommer undan” med rasistiska skämt. De har oftast väldigt skickligt byggt upp en stämning, satt upp sammanhanget, dragit ett par skämt på sin egen bekostnad, för att sedan belysa något absurt i stereotyperna. Allt för att åhöraren inte ska kunna missuppfatta intentionen med skämtet. 

Problemet är nämligen att det ligger i åhörarens sinne att avgöra om skämtet är A) roligt för att det är absurt eller B) roligt för att det är sant. Om åhöraren tycker skämtet är roligt för att det är absurt, kan det vara okej. Om åhöraren tycker skämtet är roligt för att det är sant, har du som dragit skämtet just gjort dig skyldig till en rasistisk handling.

En skicklig komiker, som gjort sitt förarbete väl, kan få publiken att skratta åt rasistiska skämt med vetskapen om att de är absurda. Skämtet lämnas inte öppet för tolkning. De “kommer inte undan” med skämtet, de förtydligar det. Det är en svår konst och det är få som är bra på det. Även de bästa löper risk att falla platt, förolämpa någon och blir utmålade som rasister. 

Du är inte en skicklig komiker.

Dina sexistiska kommentarer vid fikapausen på jobbet kommer i just det sammanhanget, för du har antagligen inte gjort ett grundligt förarbete. Ditt skämt kommer således också att tolkas utifrån det sammanhanget och både du och skämtet kommer dömas därefter.

Men du menade ju inget illa. Du ville ju bara vara rolig. Men det var du inte och det är ditt fel, inte din publiks.

För det ligger också på åhöraren att avgöra om ett skämt är roligt eller tråkigt. Du avgör inte om du är rolig. Du avgör inte om ditt skämt är stötande eller ej. Det gör åhöraren.

Och bara för jag inte tycker du är rolig gör inte det mig tråkig. Det gör dig till en dålig komiker, som inte kan känna av sin publik.

Och i ärlighetens namn så brukar det vara de värsta sexisterna och rasisterna som försöker maskera sina åsikter och nedrigheter vid fikabordet som “skämt”.

Tänk på det.