Felbubblifiering

Jag har blivit rädd. Rädd för filterbubblan.

Nej, inte på grund av de anledningar jag borde. Det vill säga hur filterbubblan tycks vara en grogrund för all möjlig form av ideologisk incest, där enbart ens redan tänkta tankar parar sig med varandra, för att sedan föda fram sjukligt dåligt underbyggda åsikter.

Jag har däremot blivit rädd för att reagera på, klicka på, eller ens hovra med muspekaren över saker. För plötsligt har någon registrerat, preparerat och profilerat all tänkbar information om “mig”.

Därefter ändras innehåll, bilder, information, reklamutskick, ja allt möjligt för att “passa mig bättre” utifrån olika kategoriseringar. Problemet är bara det att jag oftast inte alls är intresserad av det som presenteras.

Jag hamnar i fel bubbla. Blir felbubblad. Det sker en felbubblifiering.

Facebook är absolut inte värst på det här, även om de helt sonika börjar visa reklam om Sverigemokraternas förträfflighet om man så mycket som nämner Jimmie Åkesson . Positiva eller negativa ordalag spelar ingen roll. Har du nämnt Jimmie måste du vara SDare. Punkt. Det stör mig dock inte så mycket, eftersom jag nästa helt och fullt lämnat Facebook därhän.

Av de sidor jag brukar begagna är Pinterest värst. Pinterest har ett bildflöde där de presenterar nya bilder i kategorier man brukar vara intresserad av. Jag brukar använda Pinterest för att leta efter bilder på snygga klädkombinationer, konst, inredningstips, reseinspiration. Ja, lite allt möjligt.

Problemet är att vissa saker verkar ha ett oproportionerligt genomslag och helt plötsligt, genom ett oaktsamt klick, kan ditt bildflöde fyllas av saker du inte alls är intresserad av. Du ser t. ex. en man med en väldigt snygg slips, så du klickar på den bilden för att se fler liknande bilder eller ta reda på vad det är för märke på slipsen. Men, då kanske mannen i fråga även hade skägg, och plötsligt tror Pinterest att du älskar män med stora skägg, och POFF! är skäggiga män allt du får se bilder på.

Jag är väldigt ointresserad av skägg. Inget ont om skägg i sig. Jag tycker bara inte att skägg är intressant. Skägg är ungefär lika intressant som hårfrisyrer. Jag kan titta på någons hår och tänka “Snygg frisyr” eller “Du har långt hår”, sen är mitt intresse för det ämnet slut. Samma gäller skägg.

Vad hårigt ansikte du har. Roligt för dig att du tycker om att ha det. Så, nu har vi ägnat ditt ansiktshår mer tid än det förtjänar, nu pratar vi om nåt annat.

Vad jag vill komma till är att Pinterest feltolkar mina preferenser och presenterar bilder på ett ämne jag är aktivt ointresserad av. Det sker en felbubblifiering.

Värst var nog den gången jag skulle leta upp en bild på Josephine Baker, ni vet hon som dansade med en kjol av bananer. Plötsligt fick Pinterest för sig att det enda jag var intresserad av var gamla bilder på damer i ringa beklädnad.

Pinterest var NSFW (Not Safe For Work) på fler veckor!

En mycket obekväm felbubblifiering.