Fredrik af Klercker har i och med Stiljournalen skrivit en grundläggande introduktion och guide till den klassiska herrstilen.
Boken rör de flesta ämnen ganska ytligt och är mer tänkt som en handbok än som en djuplodande redogörelse och som handbok tycker jag den funkar väl. Af Klercker avhandlar enkelt och sakligt “den goda stilens” olika moment och detaljer och vilka förhållningsregler som traditionen bjuder. Ofta kryddat med en god portion torr humor. Han gör stor poäng av att poängtera att stil och mode är två vitt skilda fenomen, där mode nästan är lite vulgärt, men som med tiden kan bli stil.
Af Klercker gör dock samma fel som de flesta andra stilgurus gör: lägger sig på en alltför formell och småstroppig nivå, som egentligen inte passar någon annan än societetens högdjur. Det är faktiskt ganska få som har någon nytta av att äga en frack, en jackett eller ens en smoking. Vi vanliga dödliga, som måste handskas med nedsmutsade småbarn och sitta på risiga plastmöbler på årets enda sommarfest vi blir bjudna på, behöver ärligt talat inte veta så mycket om kummerband (vilket han iofs nog inte tog upp) och pumps.
Det jag kan sakna i boken är fler tips för hur man håller stilen i vardagen. Vardagsslipsen i en casual-miljön. Stil som inte kräver ett adligt efternamn. Själv är jag mer intresserad av, och vill gärna se mer av, den ledigt dressade stilen. Det vill säga förmågan att hålla stilen även i de lägen där formaliteten inte kräver det. Fast den biten ligger kanske egentligen utanför den här bokens tänkta ämnesomfång.
Ett annat “fel” jag tycker af Klercker gör är att uttrycka sig i form av regler. Det finns inga regler när det gäller kläder. Det finns måhända kutym och tradition, men banne mig inga regler. Den sant stilmedvetne vet när det passar sig att (med finess) bryta mot “reglerna” och endast den onödigt ängslige och konservative behöver en regelbok som snuttefilt för att känna trygghet i sina handlingar. Sånt bäddar bara för översittarfasoner.
Men med det sagt vill jag ändå rekommendera Stiljournalen för den som vill veta. För även om man tycker stilregler ibland kan bli fjantigt och skitnödigt, så är det stor skillnad på att bryta mot tradition och kutym på grund av okunskap och att göra ett medvetet stilval som går emot det förväntade.