Känslan av stress (och behovet av sherpas)

Det är för mycket på listan. Saker att göra. Saker som “måste” bli klara.

Jag kan inte få lugn förrän listan är tom.

I avsaknaden av lugn tar ett diffust surr över. Som om man druckit en liter kaffe. Som pirret under spänd förväntan, minus den positiva känslan av att något roligt ska hända. Mer som en spänd förväntan på att allt ska braka ihop. På att man själv ska braka ihop.

Det är verkligen som att kroppen gör sig klar för flykt. Alla sinnen förstärks. Man registrerar allt. Blir ljudkänslig. Alla emotionella buffrar är borta.

Utan buffrar skaver allt direkt mot benet. Med varje motgång rämnar världen. Den minsta uppgift känns oövervinnlig. Det rationella tänkandet satt ur spel. Man är på helspänn. Redo att fly. Men vart? Och från vad?

Det finns ingen tydlig fiende, men allt är emot en. Det finns inget tydligt fel, men felet är ens eget.

Minsta oljud känns som en slagverksensemble, bestående av enbart cymbaler. Man vill bara att allt ska bli tyst och stilla.

Samtidigt är det i tystnaden som självföraktet gör entré.

Alla andra klarar det här. Alla andra orkar allt. Alla andra hinner allt. Alla andra är lyckliga, vältränade, surdegslångkoksidkande, solbrända, pensionssparande, tipp-topp-renoverande övermänniskor. Det är bara jag som inte orkar dammsuga. Mina barn får skörbjugg om de äter mackor till middag.

Nämnde jag att det rationella tänkandet är satt ur spel? För här är inget intellekt. Allt är emotion. Negativ emotion

– Du måste tillåta dig själv att vara i njutning. Du måste träna på att vara i njutning, sa psykologen.

Jag vet bara inte var jag förlagt min njutning, för jag vet att jag en gång haft en sån. Kanske ligger den under alla påsar med bajsblöjor? Eller åkte den ut i den där lådan med grejer vi aldrig använde? Den som jag, efter att ha klivit över den i veckor, i affekt for till tippen med.

Om den går att träna är nog min njutning lika slapp som min mage.

Jag får väl njuta av några situps då.

Jag tror för övrigt att det kommer behövas en sherpa för att ta sig över det här tvättberget.

Kan man dra av sherpas på RUT?