Alonso Menendez No. 20

Direkt sötma och toner av mörkrostat kaffe. Även lite fuktigt hö. Sötman försvinner ganska snabbt och mörkrosten blir tydligare. Draget är väldigt lätt, knappt nåt motstånd alls. Man måste dra lätta puff, annars brinner den för fort.

Vid retrohalering även krämigare toner. Ja, smaken blir klart krämigare ca ¼ in och kaffet känns inte fullt lika mörkrostat. Även en viss pepprighet och sälta i svalget nu och sötman är nästan helt borta.

Har läst flera som beskrivit smak av kokos och choklad i den här cigarren, men av det känner jag inget. Kanske att krämigheten i viss mån kan påminna om kokos, men det får jag nog anstränga mig en aning för att tycka.

Smaken blir nu ganska lätt. Lite hö finns kvar och lite peppar, mestadels i svalget. Och faktiskt, där infinner sig den där lilla citrussmaken som en del beskrivit att de känner.

Halvväg återkommer en liten sötma tillsammans med mandel, men allt är väldigt subtilt. Cigarren beskrivs som medium i kroppen, men det tycker jag bara den är i början, sen blir den betydligt mildare.

Den växlar nu mest mellan subtil sötma och hö med en påtaglig sälta. Blir törstig.

På slutet är det mycket lätt att dra för hårt, vilket direkt ger bitterhet. Samtidigt ger bitterheten en ganska intressant smakkombination – lite som av granskott.

En lite för subtil cigarr för min smak och lite för lätt i draget. Den funkar nog bäst om man ser till att ta en kopp kaffe eller en chokladbit ungefär halvvägs, för den är lite trist på egen hand.

Fingrarna luktar ceder efteråt.

Röktid ca 30 min. Jag tror jag drog lite för hårt på den.